Fulleda natura i esport: Ruta dels miradors i les fonts de Fulleda

Mirador de la Conca de Barberà

 

Mirador de la Conca de Barberà. Altitud: 675m.

A 12km del Mirador de les Garrigues,  al capdamunt de la serra de Vilobí, amb el Parc Eòlic Vilobí a l'esquena, trobem el mirador de la Conca de Barberà, des d'on es pot gaudir d’una magnífica vista panoràmica de la Conca de Barberà i de les muntanyes que la delimiten. Aquesta serra, d’estructura lineal, és la divisòria geogràfica i administrativa de les Garrigues i la Conca de Barberà. Té com a punt més elevat la punta dels Morellons (726 m), la qual no apareix a la imatge ja que queda fora del camp visual.

 

 

El coll de Senan connecta la serra de Vilobí amb la serra del Tallat, límit natural entre les comarques de l'Urgell, al nord, i la Conca de Barberà, al sud. En un dels seus cims allotja el Santuari del Tallat i des de l’any 2006 s’hi emplaça un parc eòlic.

Des de temps immemorials, el coll de Belltall, que s’obre entremig de la serra del Tallat, ha estat i és la via de pas que uneix l’altiplà segarrenc i la Conca de Barberà.
Forès és situat a l'extrem nord-est de la serra del Tallat, a la part nord de la Conca de Barberà, a la zona sud de l’altiplà de la Segarra.

Avançant en direcció sud-est, en dies de bona visibilitat, es poden observar les muntanyes de Montserrat, a 65 km de distància en línia recta.
A continuació hi ha la serra de Miralles, Montbrió de la Marca, la serra de Comaverd i Saburella, la muntanya de Montagut, la serra de la Voltorera i seguidament el coll de Cabra, que dóna pas a la muntanya de Jordà.

La serra de Miramar és com es coneix popularment el massís format per les serres de Jordà, Carbonària i Guixeres. Es tracta d'una cadena muntanyosa que delimita la Conca de Barberà pel sud-est i és el límit administratiu amb l’Alt Camp.
També es pot observar la conca pròpiament dita, un territori planer i suau d’on solament sobresurten petits turons i algunes poblacions com ara Barberà de la Conca, Prenafeta, Montblanc i l’Espluga de Francolí.
Finalment, al sud-oest de la comarca, destaquen les muntanyes de Prades, el principal accident orogràfic de la Conca, al límit amb el Baix Camp, el Priorat i, en menor mesura, l’Alt Camp. L’alçada màxima correspon al tossal de la Baltasana (1.203 m), però també destaquen la mola del Guerxet (1.121 m) i la mola d’Estat (1.128 m), dins del camp visual.
També s’observa clarament el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, al peu de les muntanyes de Prades.

 

El principal conjunt fluvial de la Conca de Barberà és la capçalera de la conca del riu Francolí, que neix per la unió de diversos torrents que provenen del vessant nord de les muntanyes de Prades i de la serra de Vilobí, i pren inicialment la direcció oest-est. A l’alçada de Montblanc gira al sud, per abandonar la comarca cap a l’Alt Camp per l’estret de la Riba. En aquest recorregut el Francolí rep les aportacions de torrents diversos, entre els quals cal destacar el riu d’Anguera, que recull les aigües dels barranc i torrents occidentals de la serra de Comaverd i de Saburella. Tot i que el riu Francolí no pot observar-se des d’aquest mirador, el bosc de ribera que l’acompanya ens permet reconèixer el seu traçat entre l’Espluga de Francolí i Montblanc.Distàncies des del Mirador de la Conca de Barberà fins a...


L'aljub de Matallonga 4,3 km (en sentit antihorari)
La font Vella o del Poble  9.9 km (en sentit antihorari)
Fulleda 10.5 km (en sentit antihorari)
La font d'en Salat 5.6 km (en sentit horari)
El Mirador de les Garrigues 12.3 km (en sentit horari)
La font de la Marieta 13.9 km (en sentit horari)
La font de les Ventoses 15.2 km (en sentit horari)
Fulleda 20,0 km (en sentit horari)