Suite francesa, de la Irène Némirovsky

La biblioteca comarcal de les Borges Blanques, ens ha convidat a llegir Suite francesa, de la Irène Némirovsky, i a participar en la xerrada que han organitzat pel proper 2 de març.

Sobre el llibre: Suite francesa descriu, gairebé en directe i amb una extraordinària prosa, l’èxode que van haver de patir molts francesos el mes de juny de 1940. Un èxode que va suposar un tràgic desordre a tota mena de famílies, des de les més benestants fins a les més humils. La Irène Némirovsky no estalvia res del que va suposar aquell tros d’història: ni els innombrables petits actes de covardia de la gent, ni les lleus espurnes de solidaritat d’una població desfeta. A poc a poc, l’enemic pren possessió d’un país inert i calat per la por.

Sobre l’autora: Irène Némirovsky (Kíev, Imperi Rus, 11 de febrer de 1903 – Auschwitz, Tercer Reich, 17 d’agost de 1942), va ser una escriptora ucraïnesa en llengua francesa. Continua la lectura de Suite francesa, de la Irène Némirovsky

Xerrada sobre la Irène Némirovsky

La biblioteca comarcal Marquès d’Olivart de les Borges Blanques, col·laborant amb l’Aula d’Extensió Universitària, promou la xerrada “Kiev-Paris-Auschwitz: el tràgic itinerari de l’escriptora Irène Némirovsky”, a càrrec de la doctora en filologia francesa Carmen Figuerola, que tindrà lloc el dijous 2 de març a les 16h al CEI de les Borges Blanques.

A continuació es comentarà el llibre Suite francesa de la Irène Nemirovsky amb la ponent.

Segona i darrera trobada sobre la lectura “El temps de les cireres” de la Montserrat Roig

El passat 28 de gener, el club de lectura de Fulleda es va tornar a reunir, per comentar la segona part de la lectura actual “El temps de les cireres” de la Montserrat Roig.

Com a novetat i donat que moltes lectores no hi van poder assistir personalment a la reunió, vam establir una reunió presencial i virtual, aportant comentaris amb el grup de whatsapp del club de lectura de Fulleda.

D’aquesta manera les idees i comentaris que anaven sorgint, es comentaven al grup i les altres participants deien la seva. Va ser una experiència interessant!

En resum ha estat un llibre que ha agradat en general. Tot i el seu to una mica pessimista, no deixa de ser el reflex d’una època i d’uns personatges moltes vegades decadents. Tot i així hi ha una acceptació de la situació, de la Barcelona del final de la dictadura franquista, que amb els seus pros i contres, es porta a dintre segons diuen els personatges principals.

Ha sobtat però ha agradat el ritme literari de la Montserrat Roig, aquesta manera d’escriure tan especial, de vegades sense punts ni comes, on en una sola frase parlen tres personatges alhora. És un estil propi.

Finalment vam gaudir de la canço “Le temps des cerises” de l’Yves Montand, donat que una lectora virtual ens va passar l’enllaç al vídeo de youtube

I aquesta versionada al català:

En definitiva, una bona lectura, unes bones trobades presencials i virtuals, i unes lectores meravelloses