2015 l’Any de les biblioteques

2015anybiblioteques

En l’àmbit de la cultura, la Mancomunitat va posar en marxa el primer sistema de biblioteques de l’Estat. El Projecte sobre la instal·lació a Catalunya d’un sistema de biblioteques populars fou aprovat per la Mancomunitat el maig de 1915. El Projecte, redactat pel polític i intel·lectual Eugeni d’Ors, va posar les bases del sistema bibliotecari del país, amb una organització estructurada i jeràrquica que incloïa una biblioteca central i unes biblioteques sucursals que haurien de treballar en xarxa. La capçalera d’aquest sistema hauria de ser la Biblioteca de Catalunya, que l’any passat, 2014, va celebrar el seu centenari.

biblioteca-cat-gran

 

Biblioteca de Catalunya

El juliol de 1915 la Mancomunitat convoca el primer concurs per a l’adjudicació de quatre biblioteques populars i a la tardor del mateix any l’Escola Superior de Bibliotecàries ja comença a funcionar.

El 1918 es gradua la primera promoció de bibliotecàries i s’inauguren les quatre primeres biblioteques populars, una a cada província: Valls, Sallent, les Borges Blanques i Olot.

Per primera vegada les biblioteques tenen els llibres de lliure accés als prestatges, disposen d’una secció per a infants, presten llibres i la majoria tenen una sala destinada a activitats culturals i socials.

2015 el centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques de la Mancomunitat

Actualment el nombre de biblioteques s’ha incrementat considerablement per tal de poder oferir el màxim de servei als ciutadans i ciutadanes de tot el territori català. Una realitat indispensable la de facilitar l’accés a la cultura i respondre les necessitats de coneixement de la població catalana. Les xifres del sistema de biblioteques de Catalunya així ho demostren.

L’acte de cloenda de  l’Any de les Biblioteques a la nostra comarca es farà a les Borges Blanques el dissabte 12 de desembre. Aviat us informarem del calendari d’actes.

biblio-mancomunitat

 

Biblioteca Popular de la Mancomunitat de Catalunya a les Borges Blanques, a l’actual Terral, derruïda durant la Guerra Civil Espanyola

Com a actes previs a la cloenda, el dia 10 de desembre a les 16h i dins les xerrades organitzades per L’Aula d’Extensió Universitària de les Garrigues, es farà la presentació del llibre De l’escola de bibliotecàries al llibre electrònic, a càrrec d’un dels seus autors i professor de l’escola de Biblioteconomia i Documentació de BCN, Lluís Agustí. La xerrada es farà a les Borges, al Centre d’Empreses Innovadores (Cal confirmar assistència)

A les 18h a la sala d’actes de la biblioteca de les Borges TROBADA DE GRUPS DE LECTURA. On es comentarà el llibre La noia de la biblioteca, (següent lectura al club de lectura de Fulleda) amb la seva autora Núria Pradas.

Seguirem informant!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *