Arxiu mensual: novembre de 2015

Resum primera trobada sobre la lectura “La noia de la biblioteca”

Dissabte 28 de novembre va tenir lloc la primera trobada del club de lectura de Fulleda sobre la lectura actual “La noia de la biblioteca” de la Núria Pradas.

trobada28112015Vam parlar bona estona sobre el llibre, perquè com va dir una lectora del club, “fa de bon comentar”.

Vam comentar sobre el vocabulari, adjectius que van sortint i que es van repetint, la diferenciació entre el parlar de la gent de la classe obrera i la burgesia.

Vam parlar sobre la història amorosa que planteja el llibre, i vam especular sobre el que passarà en la segona part que ens queda per llegir.

Sobre els costums i les modes de l’època, les maneres de viure de les diferents classes socials, molt marcades, sobre les dones,  tot i que vam coincidir en que l’autora no aprofundeix gaire en els fets històrics, els passa per sobre, centrant-se més en la història dels personatge.

Vam fullejar un recull de la revista Feminal que tenim a la biblioteca de Fulleda, publicat per l’Institut Català de les Dones.

feminal

Va ser tot plegat una trobada on vam parlar i riure molt, i vam passar una estona ben agradable.

Referències històriques a la lectura “La noia de la biblioteca”

El llibre “La noia de la biblioteca” de la Núria Pradas, que llegim actualment al club de lectura de Fulleda, conté tota mena de referències històriques a un passat prou recent per poder trobar molta informació i documentar-se al respecte.

Hem trobat convenient de fer aquest article, per tal de poder aprofundir en els detalls dels fets històrics, personatges i espais dels que tracta el llibre.

La Setmana Tràgica, gairebé punt de partida de la història al llibre.

Francesca Bonnemaison (Doña Paquita al llibre), creadora de la Biblioteca Popular de la Dona, pionera a tota Europa

francesca-bonnemaison

Aquí trobareu informació sobre la persona, els seus orígens i trajectòria.

Aquí podreu conèixer el seu paper en la fundació de la biblioteca i com a dona en la societat de l’época.

I aquí una molt bona crònica sobre la situació de la dona a l’època.

La Biblioteca Popular de la Dona

biblioteca populardeladonaAquí teniu una mica d’història de la biblioteca.

Parc d’atraccions Saturno, al Parc de la Ciutadella

parcsaturnobarcelona2

Fàbrica de Can Saladrigas al Poblenou, Barcelona

cansaladrigas

Cartell de l’Anís del Mono del Ramon Casas

IMG-20151129-WA0003

Dones de l’època

IMG-20151129-WA0004

Palauet al Passeig de Gràcia cantonada Gran Via (Cinema Comèdia), on situa l’obra la residència dels Montoliu.

IMG_20151206_100108

Carme Karr

Carmen Karr

Revista Feminal

Feminalrev

Presó d’Amàlia

amalia-reso

Vaixell  de vapor “Príncipe de Asturias”

Vapor_Principe_de_Asturias

La moda femenina a principis del segle XX

I un viatge en tramvia per la Barcelona de l’any 1908

Bona lectura!

 

 

 

 

eBiblio Catalunya : Préstec de llibres electrònics

Ets una ebookera? T’agrada llegir llibres digitals, des del teu smartphone, tablet o PC? Doncs ara el servei de biblioteques  de Catalunya t’ho posa fàcil!

Durant la darrera trobada del club de lectura de Fulleda, vam informar del nou servei de préstec de llibres electrònics ofert pel servei de biblioteques de Catalunya.

ebiblio

 

Si ja ets soci/sòcia de qualsevol de les biblioteques públiques de Catalunya pot gaudir d’aquest servei.

T’has d’inscriure amb el teu carnet de  la teva biblioteca al servei Argus (número del codi de barres). Aquest servei et permet gestionar els teus préstec de llibres i altres materials físics i les teves reserves. En aquest enllaç t’expliquen com fer-ho si encara no el tens activat. (El número del codi de barres haurà de tenir 10 dígits, si no és així el teu carnet és molt antic, hauràs d’anar a la teva biblioteca a renovar-lo)

Aquesta inscripció et permetrà generar un número PIN. Amb el teu número de codi de barres i el PIN podràs accedir al servei eBiblio , que et permetrà agafar en préstec llibres electrònics, el catàleg és molt ampli.

ebiblioweb

Podreu trobar el llibre “La noia de la biblioteca” en format digital. Ja no teniu excusa per no gaudir de les lectures del club de lectura de Fulleda!

ebiblio-noiabibliotecva

 

És un servei fantàstic per a tothom que gaudeix de la lectura en format digital no creieu?

Ara només cal que descarreguis l’App eBiblio al teu dispositiu Android o Apple, des d’allà podràs gestionar els teus préstecs i llegir els teus llibres electrònics.

Bona lectura!

La noia de la biblioteca, de la Núria Pradas

La noia de la biblioteca

 

Encetem nova lectura amb el llibre “La noia de la biblioteca”, de la Núria Pradas.

Sobre el llibre:
“En una Barcelona marcada per les convulsions socials i els moviments reivindicatius, Núria Solé, una noia de classe obrera destinada a treballar a les fàbriques tèxtils, lluitarà per complir els seus somnis. Mentre la seva germana Conxa mantindrà un rol actiu en la lluita contra les injustícies laborals, ella aconseguirà una plaça per formar-se a l’Institut de Cultura de la dona per acabar treballant d’auxiliar a la Biblioteca Nacional de Catalunya, que obria les seves portes al públic l’any 1914. Però les seves conviccions i els seus ideals perillaran quan coneixerà un jove estudiant, Eudald Cebrià, de qui s’enamora. Aquesta relació no serà acceptada per la mare del noi, i farà qualsevol cosa per tal que la Núria s’allunyi del seu fill, encara que tingui conseqüències mortals”

Sobre l’autora:
Núria Pradas (Barcelona, 1954). Va néixer al barceloní barri del Poblenou, filla d’una generació a la qual, segons les seves pròpies paraules “li van ser negades moltes coses, entre elles la cultura pròpia”. Es va llicenciar en Filologia Catalana l’any 1980 i va començar a impartir classes de Llengua i Literatura Catalanes a diverses escoles i instituts, fins que va començar la seva tasca a l’escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat, on va treballar durant més de vint anys. A Sant Feliu va formar un grup de teatre juvenil, la seva gran passió. I va ser escrivint obres de teatre com es va endinsar en el món de la literatura. Va publicar el seu primer llibre l’any 1995, iniciant així una tasca literària que s’ha mogut sempre en l’àmbit de la literatura infantil i juvenil. Núria Pradas té més d’una quarantena d’obres publicades i ha col·laborat amb un bon nombre d’editorials. Entre els seus llibres destaquen Lior (Cruïlla, 1995) i Un estiu amb l’Anna (Cruïlla, 1996), que l’han fet viatjar per tot Catalunya i per les illes, visitant escoles i parlant amb els joves estudiants. També cal destacar la sèrie de la tieta Adela (La tieta Adela a Nova York, Posa una tieta Adela a la teva vida…), adreçada a nens i nenes a partir de vuit anys i que ha assolit una bona popularitat entre el lectors a qui s’adreça. Entre les publicacions més recents, destaca la trilogia Grans Viatges publicada per Bambú (Heka, Raidho i Koknom), publicada en català i castellà. Així com la darrera obra publicada, El perfum de les llimones (Ara Editorial), sobre l’exili català després de la Guerra Civil. Actualment viu al petit poble de Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat). Ha deixat les aules i es dedica a escriure de manera exclusiva.

Acabarem l’Any de les Biblioteques, coneixent la història de la Biblioteca de Catalunya, no és emocionant?

BC-ini

 

Sala de lectura de la Biblioteca de Catalunya, Palau de la Generalitat, 1914

I no ens oblidem, nou punt de lectura:

lanoiadelabiblioteca

Molt bona lectura!

2015 l’Any de les biblioteques

2015anybiblioteques

En l’àmbit de la cultura, la Mancomunitat va posar en marxa el primer sistema de biblioteques de l’Estat. El Projecte sobre la instal·lació a Catalunya d’un sistema de biblioteques populars fou aprovat per la Mancomunitat el maig de 1915. El Projecte, redactat pel polític i intel·lectual Eugeni d’Ors, va posar les bases del sistema bibliotecari del país, amb una organització estructurada i jeràrquica que incloïa una biblioteca central i unes biblioteques sucursals que haurien de treballar en xarxa. La capçalera d’aquest sistema hauria de ser la Biblioteca de Catalunya, que l’any passat, 2014, va celebrar el seu centenari.

biblioteca-cat-gran

 

Biblioteca de Catalunya

El juliol de 1915 la Mancomunitat convoca el primer concurs per a l’adjudicació de quatre biblioteques populars i a la tardor del mateix any l’Escola Superior de Bibliotecàries ja comença a funcionar.

El 1918 es gradua la primera promoció de bibliotecàries i s’inauguren les quatre primeres biblioteques populars, una a cada província: Valls, Sallent, les Borges Blanques i Olot.

Per primera vegada les biblioteques tenen els llibres de lliure accés als prestatges, disposen d’una secció per a infants, presten llibres i la majoria tenen una sala destinada a activitats culturals i socials.

2015 el centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques de la Mancomunitat

Actualment el nombre de biblioteques s’ha incrementat considerablement per tal de poder oferir el màxim de servei als ciutadans i ciutadanes de tot el territori català. Una realitat indispensable la de facilitar l’accés a la cultura i respondre les necessitats de coneixement de la població catalana. Les xifres del sistema de biblioteques de Catalunya així ho demostren.

L’acte de cloenda de  l’Any de les Biblioteques a la nostra comarca es farà a les Borges Blanques el dissabte 12 de desembre. Aviat us informarem del calendari d’actes.

biblio-mancomunitat

 

Biblioteca Popular de la Mancomunitat de Catalunya a les Borges Blanques, a l’actual Terral, derruïda durant la Guerra Civil Espanyola

Com a actes previs a la cloenda, el dia 10 de desembre a les 16h i dins les xerrades organitzades per L’Aula d’Extensió Universitària de les Garrigues, es farà la presentació del llibre De l’escola de bibliotecàries al llibre electrònic, a càrrec d’un dels seus autors i professor de l’escola de Biblioteconomia i Documentació de BCN, Lluís Agustí. La xerrada es farà a les Borges, al Centre d’Empreses Innovadores (Cal confirmar assistència)

A les 18h a la sala d’actes de la biblioteca de les Borges TROBADA DE GRUPS DE LECTURA. On es comentarà el llibre La noia de la biblioteca, (següent lectura al club de lectura de Fulleda) amb la seva autora Núria Pradas.

Seguirem informant!