Arxiu mensual: març de 2015

Resum primera trobada sobre la lectura “Confidència per confidència ”

Dissabte 28 de març vam fer la primera trobada sobre la lectura actual “Confidència per confidència”.

Algunes lectores van venir preparades amb apunts

confid01

que van compartir amb la resta de participants a la trobada, i sobre els quals vam estar discutint una estona

confid02Tot plegat per intentar esbrinar l’essència d’un llibre, que no entusiasma gaire, que es fa espès i costa de seguir, donat que els personatges que apareixen, són força depressius i angoixats.

Tot i així, la trobada ens va servir per aclarir les històries personals que van apareixent al llibre, i ens vam comprometre a continuar fins al final la lectura, tot esperant que ens sorprengui d’alguna manera fins ara amagada.

confid03

Bona lectura!

 

Confidència per confidència

Encetem la segona lectura de l’any amb un llibre catalogat com a comèdia d’humor àcid. Confidència per confidència, de l’escriptora francesa Paule Constant (Barcelona: Columna, 1999). Va ser Premi Goncourt l’any 1998.

confidènciaLa contraportada ens diu:

“Som a Middleway, Kansas, conegut com el petit Oxford americà, a casa de Gloria Patter, universitària negra influent, l’endemà d’un col·loqui feminista.
Gloria i tres de les seves invitades es troben en petit comitè: Aurore Amer, novel·lista francesa; Lola Dhol, actriu noruega, amb un passat cèlebre i escandalós; i Babette Cohen, professora d’origen algerià perfectament integrada als Estats Units.
La conversa corrosiva i desinhibida que s’estableix entre elles posa al descobert les seves esperances i desil·lusions, les seves ambicions i fracassos. Marits i amants han fugit de les seves vides, i ara no sembla que hi hagi recanvis factibles com en altres èpoques.”

Bona lectura!

Resum tercera trobada sobre la lectura “L’home que explicava històries”

El passat dissabte 7 de març, vam fer la tercera i darrera trobada del club de lectura sobre la lectura “l’Home que explicava històries”.

Val a dir que les expectatives d’assistència eren bones però es van torçar en el darrer moment, per malalties i petits accidents. Tot i així vam trobar-nos set lectores per fer les darreres reflexions sobre la lectura.

Seguint la mateixa línia de les anteriors trobades, van haver opinions de tota mena.

Hi ha qui no ha gaudit gaire de la lectura, per la dificultat de la narració en tant que es barregen massa històries.

En general ha agradat la lectura, tot i que hi ha a qui li ha agradat més la part de les rondalles i històries fantàstiques, i d’altres més la història actual del llibre.

Tot plegat hem coincidit en que aquesta aproximació a una cultura propera però moltes vegades desconeguda, ha estat positiva per a totes. Ens ha mostrat una part més propera de la història del Líban i el seu conflicte. Unes cultures i tradicions que creiem més separades i que ben al contrari es barregen entre sí.

El balanç ha estat positiu, i ja estem a punt i amb ganes per encetar una nova lectura!

 

La tradició dels coloms al món arab

colom

Al llibre l’Home que explicava històries, apareix sovint la figura dels colomaires, personatges que tenen cura dels coloms, que guarden i cuiden als terrats d’edificis de Beirut. L’avi i l’oncle del personatge principal apareixen en diferents escenes com a colomaires. Què sabem d’aquesta tradició?

La wikipedia ens diu que un colom missatger és una varietat de colom roquer (Columbalivia)1 que s’entrena perquè torni al seu colomar des de llargues distàncies portant algun tipus de missatge o carta,anomenat columbograma, en un tub anular que se’ls col·loca en una pota. L’activitat de cria i ensinistrament d’aquestes coloms s’anomena columbofília.

Es diu que va ser a Persia al segle XV AC , que va començar aquesta tradició, que aviat es va estendre per Orient , arribant a ser adoptada pels egipcis, i poc després per grecs i romans. Els grecs utilitzaven els coloms missatgers per proclamar els resultats dels jocs olímpics, i els romans les van incorporar a les legions per tenir informada a la ciutat del que passava a les batalles.

Segles més tard, el mon musulmà utilitzava els coloms com a sistema de telecomunicacions, i es va utilitzar a Europa encara en ple segle XV.

Us convido a llegir aquest interessant article, on trobareu més detalls d’aquesta pràctica.

Bona lectura!

colom2