Arxiu mensual: febrer de 2015

Resum segona trobada sobre la lectura “L’home que explicava històries”

Diumenge a la tarda vam tenir la segona trobada del club de lectura, sobre el llibre que llegim actualment,  “L’home que explicava històries”.

Cal destacar que en aquesta trobada, tot i ser diumenge al vespre, van poder assistir més participants del club, el que va fer que ens acabéssim aplegant 10 lectores, tot un repte.

Les participants que no havien assistit encara a cap trobada, van donar la seva opinió sobre la lectura, de les quals destaquem:

-La curiosa casualitat de que els jinni (dimoniets que apareixen a una història del llibre), tinguin noms bíblics.

-L’apreciació en el canvi en la manera d’escriure que fa l’autor, segons el tipus d’història que narri. Quan parla de fets de l’actualitat el llenguatge és actual. Quan son històries antigues, el llenguatge és el propi d’aquelles rondalles.

Vam situar les diferents històries al mapa, amb l’ajut d’un atles que vam estar consultant.

IMG_20150208_200825

Vam parlar sobre la peculiar família que apareix com a protagonista al llibre, els trets culturals tan diversos que mostra. El xoc entre tradicions i mon actual.

I tal i com vam fer a la primera trobada, vam recollir un seguit d’impressions personals de cada participant, que oferim a continuació:

-És un llibre interessant, obre els ulls a altres visions del món

-És com si estigués llegint contes tota l’estona

-És un repte lligar les històries i els personatges

-El segon llibre és més lineal que el primer, més entenedor

-Te la seva dificultat, obre els ulls a altres maneres de viure, altres cultures, i mostra l’evolució de la families protagonista

-Necessites molta tranquil·litat per llegir-lo

-M’agrada la dificultat d’haver d’anar lligant històries i les referències culturals que apareixen

-Trobo que hi ha un col·lapse de noms, em costa situar-me en les històries cada vegada que començo el capítol, i m’agrada la barreja de temporalitats.

-És molt entretingut, cada vegada que llegeixo em perdo en les històries que explica i m’evadeixo de la realitat

IMG_20150208_200653

 

Com veieu, moltes opinions molt diferents, a continuar la lectura fins a la propera trobada.

 

 

La importància de la música a l’Home que explicava històries

La segona part del llibre és plena de referències musicals. Ens parla de l’oud, un instrument de tradició àrab, del mâqam, un sistema de modes melòdics àrab. I ens parla de la cantant, Umm Kalthoum, una artista de gran renom al mon àrab, i de la qual volem compartir amb vosaltres una cancó, per tal que conegueu la potència de la seva veu.

 

Oum Kalthoum presentava una cançó nova el primer dijous de cada mes que es retransmetia per televisió i a l’emissora de ràdio Saw Al-Qahira. En aquests moments, es paralitzava el país, tothom era al teatre, a casa o a algun cafè on poder escoltar la seva actuació.
Us sona aquesta escena al llibre?

Podeu llegir més coses de la Umm Kalthoum aquí

Molts artistes actuals han rendit tribut a la gran Umm Kalthoum. Mireu, mireu:

 

Que gaudiu de la lectura, amb bona música!